HIRSCH

Hirsch je priimek družinskega podjetja z dolgoletno tradicijo, zamimiva pa je zgodba o začetku. Ustanovitelj je v tistih časih pri čevljarjih kupoval stare in odslužene čevlje iz katerih je kasneje naredil trakove/pasove za ure, ki sta jih z ženo nato skupaj šivala in prodajala.

Sicer pa je Hirsch sinonim, referenca za vrhunski pas za uro, nenazadnje je prav Hirsch postavil standarde za kvaliteto pasov.

Vsi pasovi Hirsch so vodoodporni. Ja, prav ste prebrali, usnjeni pasovi so vodoodporni (nekateri so celo odporni proti praskam!), z mnogimi lahko brez težav tudi plavamo. Kljub uporabi pasu v vodi, le-ta ostane prožen, ne izgublja barve in ne oblike. Spoznamo jih po modrih šivih na spodnji/notranji strani pasu. In ko smo že pri šivih; vsi pasovi Hirsch so brez šivov! Plasti pasov so zaprešane, šivi na pasovih so samo za okras in nimajo nobene druge funkcije.

Vsi vemo, da je znoj usnju največji sovražnik, a kombinacija vročine in vlage Hirsch pasovom prav nič ne škoduje. Naj povemo, kje je poanta oz. zakaj drugi pasovi počasi razpadajo in smrdijo, Hirsch pasovi pa zelo dolgo kljubujejo vsem tem "neprilikam". Dobri pasovi za uro so narejeni iz treh slojev. Zgornjega, ki, recimo temu, služi za okras, spodnjega, ki ima tudi določeno funkcijo in srednjega, ki služi namenu, da ostane usnje v želenem položaju in se ne zvija. Zgornji in spodnji sloj sta iz usnja, srednji sloj pa je iz gume ali kartona. Guma ne prepušča vode proti zgornji plasti, zato je zapestje bolj mokro, nošenje je bolj neudobno, notranja/spodnja stran pasu zaradi tega razpoka in se hitreje uniči. Zelo podobno je, kadar je srednji sloj iz kartona. Spodnji sloj prepusti znoj, ta pride do kartona, karton se napije, nekaj vlage gre sicer naprej proti zgornjemu sloju, a tista ki ostane, začne smrdeti, saj karton zaradi vlage začne razpadati. Vrhunski izdelovalci, kot je Hirsch, pa so šli pri tem še dlje in tudi za srednji sloj uporabljajo usnje, ki s tem omogoči boljše dihanje pasu in neprimerno daljšo življenjsko dobo.

Hirsch izdeluje pasove za 80% vseh elitnih švicarskih urarskih manufaktur, za mnoge od njih v celoti. Hirsch ima v svoji ponudbi pasove iz govejega usnja, usnja aligatorjev, krokodilov in ostalih plazilcev, nojevo usnje, izdelujejo tudi pasove iz kavčuka in karbona.